kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

De laatste jaren speelt metselwerk een belangrijke rol in het werk van Herman Makkink (1937). Het materiaal keert telkens terug, in de vorm van bijvoorbeeld bollen, cilinders en koepels. Aan de Lelylaan in Amsterdam bevindt zich een klein bakstenen huisje en op de Spinozahof plaatste hij de sculptuur 'Oude Grond', een buisvorm van wit betonsteen en rode baksteen. Dat laatste werk werd overigens in 1994 gesloopt omdat het volgens buurtbewoners hun uitzicht beperkte. Ook de sculptuur op het verkeersplein aan de Anderlechtlaan in Nieuw-Sloten bestaat voor een deel uit metselwerk. Het is een herkenningsteken voor de zich steeds uitbreidende wijk en combineert een basis in de vorm van een halve gemetselde bol, een 'middengedeelte' dat refereert aan de vorm van oude molens en daar bovenop de vorm van een vlinder die op de sculptuur lijkt te zijn neergestreken.

Makkinks interesse voor resten van oude culturen blijkt mede uit het gebruik van baksteen, dat hij toepast door middel van ambachtelijke metselmethoden. De beeldtaal verwijst vaak naar ruïnes, waarvan de vreemde, niet direct te plaatsen vormen sterk contrasteren met de directe omgeving. Dat geldt ook voor het beeld aan de Anderlechtlaan. De totale vorm is niet zo goed te plaatsen en doet door de vlindervorm bovenin, nog het meest denken aan een haas. (VH)


foto: Tom Haartsen

Kunstenaars: