kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Grote man met kleine man

Voor het kleine, intieme plein dat werd ontworpen door Rob Krier voor de nieuwe woonwijk Noorderhof in Amsterdam maakte de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol (1957) een opvallend standbeeld. Dit grote beeld van beschilderd hout geeft een mansfiguur weer die onbewogen in de verte kijkt. Wat dit beeld ondanks de stugge figuur toch vertederend maakt is een klein mannetje dat zich vastklampt aan het linkerbeen van de man, blijkbaar op zoek naar houvast.

Balkenhol studeerde tot 1982 aan de Hamburgse kunstacademie, waar hij les kreeg van de minimalistische beeldhouwer Ulrich Rückriem. In tegenstelling tot zijn docent werkt hij figuratief en maakt hij sinds het begin van de jaren tachtig beschilderde houten sculpturen en reliëfs van dieren, stillevens en vooral menselijke figuren. Zijn beelden zijn vrij statisch, de figuren maken geen opvallende gebaren en stralen een gespannen rust uit. Balkenhol hakt zijn beelden steevast uit hout, waarbij het oppervlak niet gladgeschuurd wordt, maar wel natuurgetrouw beschilderd. Door vast te houden aan de figuratie reageert Balkenhol op het minimalisme en conceptualisme als dominante trends in de beeldhouwkunst. (VH)


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: