kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Het vierhonderd meter lange gebouw 'Dukaat' ligt langs de Pieter Calandlaan, de toegangsweg tot de Amsterdamse nieuwbouwwijk De Aker. Dit grote complex van woningen, winkels en andere voorzieningen werd ontworpen door Tangram Architecten en beeldend kunstenaar John Blake (1945). Deze Engelsman was ook betrokken bij een ander project van dit architectenbureau: voor een woningbouwproject in de eerste Van Swindenstraat in Amsterdam-Oost gaf hij de trapportalen vorm. Met de inzet van kleur, verlichting en specifieke details ontwierp Blake een subtiele overgang tussen binnen en buiten.

Vergelijkbaar zijn de toepassingen van Blake bij gebouw Dukaat. Blake nam de hoge poorten die de lange gevel onderbreken en een relatie leggen met de achterliggende woonwijk als uitgangspunt. De onderzijde van deze poorten kregen verschillende kleuren als limegeel, appelgroen, dieprood, korenblauw of knalroze, die sterk contrasteren met de gebouwde omgeving. Daarnaast verschenen er lichtbakken met foto's van fruitkassen, een verwijzing naar de vroegere functie van het gebied. Tenslotte plaatste Blake diverse dennen op ongebruikelijke plaatsten in en rond het gebouw zoals in één van de onderdoorgangen. (VH)


foto: John Blake

Kunstenaars: