kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Hangende Sculptuur

Voor de vide boven het overdekte centrale binnenplein, in een van de lichthoven van het AMC, ontwierp Auke de Vries (1937) een hangende sculptuur. De vele stalen vormen die op complexe wijze met elkaar verbonden zijn vormen een flagrant lijnenspel. Dit werk kan alleen al vanwege zijn afmetingen indrukwekkend genoemd worden.

Bij het ontwerpen van een sculptuur voor de openbare ruimte speelt voor De Vries de locatie een belangrijke rol. In sommige gevallen resulteert dit in een ware synthese tussen de plek en de sculptuur, zoals bij het ‘Maasbeeld’ voor Rotterdam, vlakbij de Willemsbrug en het kunstwerk in Den Haag bij station Holland Spoor. Bij zijn ontwerp voor het AMC ging hij uit van een vierkant als basisvorm, als reactie op de vierkante vorm van het binnenplein. De stalen elementen zijn door kabels verbonden met de verschillende aan het plein grenzende bouwdelen. Het werk kan, afhankelijk van waar men zich bevindt, op het plein of op de bordessen van de omringende gebouwen, op verschillende manieren beleefd worden. (VH)


foto: onbekend

Kunstenaars: