kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

De leerlingen van de school op een glamour-wijze laten zien; dat wilde mediakunstenaar Gerald van der Kaap (1959) met zijn werk voor het Bredero College in Amsterdam bereiken. Over een periode van vijf jaar zijn op de zijgevel van het oude schoolgebouw foto's op billboard formaat te zien van leerlingen van de school. Van der Kaap fotografeerde de leerlingen in en rond de school, thuis of in een studio. De foto’s worden elk half jaar verwisseld met nieuwe foto's van scholieren. De kandidaten worden gekozen in overleg tussen de kunstenaar en de leerlingen. Van der Kaap koos ervoor leerlingen als onderwerp te nemen voor zijn foto's, vanuit het idee dat het werk dan als vanzelfsprekend meer zou gaan leven bij de jongeren.

Het overnemen van reclametechnieken in de kunst, en dan specifiek het opblazen van foto's of het gebruiken van billboards, is al eerder gebruikt voor kunst in de openbare ruimte. Het werk 'Melly Shum Hates Her Job' van Ken Lum in Rotterdam bijvoorbeeld ziet eruit als een reclameposter. In 1999 organiseerde SKOR de manifestatie 'Tales of the tip' waarbij het de bedoeling was dat de betrokken kunstenaars tijdelijk werk zouden maken voor een voormalige vuilstortplaats in Breda. Omdat men echter vreesde dat het werk op deze uitgestrekte locatie in het niet zou vallen werd besloten de ideeën van de kunstenaars op billboards te tonen. (VH)


foto: Gerald van der Kaap


foto: Ingrid Commandeur

Kunstenaars: