kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Spiegelzaal

‘Spiegelzaal’, zo noemde Marijke van Warmerdam (1959) haar installatie voor een ontmoetingsruimte van het stadsdeelkantoor Oost in Amsterdam. Het stadsdeelkantoor is gevestigd in het hoofdgebouw van het voormalige Burgerziekenhuis. Tijdens de renovatie kreeg Van Warmerdam een negentiende-eeuwse stijlkamer naast de trouwzaal toegewezen voor een kunstwerk. Zij ontwierp een ruimtevullende en permanente installatie in de wachtruimte van de trouwzaal. Tussen de pilasters plaatste ze glasplaten, waarvan ze twee tegenover elkaar liggende wanddelen gebruikte als vitrinekast. Op de glazen schappen staan 250 handgeblazen (vervormde) flessen, die allemaal een unieke vorm hebben en die door een speciale behandeling spiegelend zijn gemaakt. Aan het plafond kleven her en der vormen die doen denken aan samensmeltend kwik. De ruimte is op subtiele wijze omgetoverd tot een bijzondere toegangspoort.

Kenmerkend voor het werk van Marijke van Warmerdam is dat ze een zekere voorkeur heeft voor luchtige, vrolijk stemmende foto's en filmpjes. Daarbij legt ze zichzelf zo weinig mogelijk beperkingen op wat betreft de keuze van medium of materiaal. Ze kiest materiaal dat vaak slechts van toepassing is op één specifiek werk. ‘Spiegelzaal’ is hier een markant voorbeeld van. (VH)


foto: Marijke van Warmerdam

Kunstenaars: