kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Maasbeeld

In Rotterdam zijn twee indrukwekkende beelden van Auke de Vries te zien: ‘Maasbeeld’ uit 1982 en zijn beeld voor de vijver van het Nederlands Architectuurinstituut. Auke de Vries (1937) hanteert in zijn beelden steeds een abstracte, maar zeer herkenbare beeldtaal. Zijn autonome werk en zijn werk in opdracht zijn qua beeldtaal niet erg verschillend. Toch onderzoekt Auke de Vries de toegewezen locatie voor een sculptuur in de openbare ruimte altijd intensief. Dit resulteert in bijzondere beelden op soms niet voor de hand liggende locaties.

Het ‘Maasbeeld’, hangend boven de Nieuwe Maas, is hiervan een goed voorbeeld. Auke de Vries kon in Rotterdam kiezen tussen drie locaties en koos voor de plek tussen de in 1981 gebouwde Nieuwe Willemsbrug en de oude spoorbrug. Hij wilde geen verticale tegenhanger voor de nabijgelegen hoogbouw creëren, maar de maten en verhoudingen van het beeld laten harmoniëren met de bruggen, rivier en kademuur. De Vries ontwierp een soort bedelketting met abstracte elementen, gehangen aan een stalen koord dat op spanning wordt gehouden door de nieuwe brug en een contragewicht aan een pijler van de oude spoorbrug. Die bewuste pijler bleef behouden toen de spoorbrug in 1988 werd gesloopt, waardoor het beeld op de oorspronkelijke locatie kon blijven hangen. Een assemblage van kabels en vormen – een ring, een guirlande, een bal en diverse rechthoekige vormen – slingert zo boven het water naar de Willemsbrug waar het beeld op twee punten bevestigd is. (VH)


foto: Auke de Vries

Kunstenaars: