kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Op de Blaak in Rotterdam staat een reusachtig monumentaal kunstwerk van de Haagse kunstenaar Lon Pennock (1945). Pennock maakt al sinds de late jaren zestig constructies van ongelijkzijdige, rechthoekige platen uit zink of staal, in ritmische combinaties of stapelingen. Met deze beelden probeert hij ‘de ruimte om het beeld zichtbaar te maken’ en creëert hij een contrast met het landschap of de stedelijke omgeving waar ze in staan. In de jaren zeventig komt de nadruk in zijn beelden meer te liggen op gewichtloosheid, evenwicht en stabiliteit. Tussen 1974 en 1976 ontstaan er ‘windbeelden’ zoals in 1976 het acht meter hoge monument in IJmuiden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Noordzeekanaal. De twintig meter hoge zwarte rechthoeken van Lon Pennock op de Blaak moeten houden verband met deze laatste ontwikkelingen. Met hun enorme hoogte torenen ze uit boven de bebouwing en vervullen zo een signaalfunctie.

Het beeld van Pennock voor de Blaak is het resultaat van een stedenbouwkundig proces dat eind jaren zeventig in gang werd gezet. Toen al was men van plan van de middenberm op de Westblaak en de Blaak een interessant verblijfsgebied te maken. Van die plannen kwam echter niets terecht. Dat er kunst voor in de plaats kwam is wellicht illustratief voor de denkwijze in de jaren tachtig. Uit het ontwerp van 75B voor het Skatepark aan de Westblaak blijkt hoezeer deze visie inmiddels veranderd is blijkt. In november 2000 werd het skatepark geopend op een unieke locatie: de middenberm van de Westblaak. De voorheen ongebruikte ruimte in het centrum van de stad is veranderd in een hippe en intensief gebruikte recreatieplek voor skaters. Elf roestvrijstalen toestellen, zoals een halfpipe, piramide en miniramp, banken en lichtmasten staan op een geasfalteerde, beschilderde skatevloer ontworpen door het Rotterdamse ontwerpteam 75B. De tekening vormt één groot dynamisch patroon, waarvan de lijnen en cirkels het wegdek in beweging lijken te brengen. Ook de verkeersruimte voor passanten is in de tekening opgenomen. (VH/IC)


foto: Ilja Dijk


foto: Ilja Dijk

Ontwerpcollectief 75B - Skatepark Blaak (2002)
Ontwerpcollectief 75B - Skatepark Blaak (2002)
foto: onbekend

Kunstenaars: