kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

De lange, dunne, gele benen van de architectuur

Dit werk van het Weense architectenduo Coop Himmelb(l)au is een van de weinige sculpturen van de tentoonstelling 'Beelden in de stad', die na afloop een permanente plaats kregen. 'Beelden in de stad' maakte deel uit van de in 1988 in Rotterdam gehouden manifestatie 'De stad als podium'. Beeldhouwers kregen de opdracht een sculptuur te maken die een dialoog met de stad zou moeten aangaan. Coop Himmelb(l)au gaf zijn pastelkleurige beeld de titel 'De lange, dunne, gele benen van de architectuur', een titel die aangeeft dat dit beeld niet alleen een autonome sculptuur is, maar tegelijkertijd een statement over architectuur.

De eerste jaren na de oprichting van Coop Himmelb(l)au richtten Wolf Prix (1942) en Helmut Swiczinsky (1944) zich op performances waarmee ze de psychische en fysieke kwaliteiten van de architectuur probeerden te verduidelijken. Vanaf 1983 concentreren ze zich op het bouwen zelf, waarbij ze afstand wilden nemen van de traditionele ruimtebeleving van architectuur. Door hun grillig ogende gebouwen en beelden worden Prix en Swinzinsky gerekend tot de stroming van het deconstructivisme die vooral in de jaren tachtig furore maakte. Typerend voor deze stroming in de architectuur is dat traditioneel constructieve elementen als vloer, plafond, wand en raam worden losgemaakt uit hun gebruikelijke samenhang en vrij ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Deze intentie is duidelijk af te lezen aan 'De lange, dunne, gele benen van de architectuur'. Het beeld weerspiegelt volgens het architectenduo de fragmentatie en dynamiek van de huidige tijd en bij de plaatsing van het beeld is daarom gekozen voor een locatie die de drukke stedelijke allure van Rotterdam uitstraalt: de kruising van de Westzeedijk met de Westersingel. Oorspronkelijk was het werk echter bedoeld voor een plek nabij café De Unie aan diezelfde Westersingel. Coop Himmelb(l)au ontwierp in Nederland ook een paviljoen voor het Groninger Museum, dat in 1995 verrees. (VH)

Coop Himmelb(l)au - Paviljoen Groninger Museum (1994)
Coop Himmelb(l)au - Paviljoen Groninger Museum (1994)
foto: John Stoel

Kunstenaars: