kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Three Columns

Wim Quist, de architect van de Rotterdamse Schouwburg, ontwierp behalve het gebouw ook de drie grote vierkante stalen frames die vijf meter uit de voorgevel steken. In 1986, twee jaar voor de opening van het gebouw, werd George Rickey (1907-2002) benaderd om voor deze ruimtes sculpturen te ontwerpen. Hij had in 1971 al een groot werk gerealiseerd in de Rotterdamse binnenstad (op het Binnenwegplein), maar toch beschouwde Rickey dit als een moeilijke opdracht. Het kostte hem enkele jaren experimenteren voordat hij wist hoe hij hieraan invulling kon geven. Dit is het resultaat wel ten goede gekomen. Het werk ‘Three Columns’ (1989) is ongetwijfeld een van zijn beste kunstwerken in de openbare ruimte geworden.

Rickey maakte begin jaren veertig zijn eerste beweeglijke mobiles van metaaldraad en glas. Beïnvloed door de bewegende sculpturen van Naum Gabo ging hij vanaf de jaren vijftig roestvrij stalen, op de wind meedeinende constructies maken die werden opgebouwd uit rechthoekige vlakken en lineaire elementen. Het eenvoudig ogende werk ‘Three Columns’ is het hoogtepunt geworden van dit onderzoek. Hij wist een sculptuur te maken waarin de bewegingen zo gracieus zijn dat het nauwelijks te geloven is dat dit het resultaat is van drie kolommen, opgebouwd uit meerdere delen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. (IC/VH)


foto: Art-public

Kunstenaars: