kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Botanische geluidswal

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam benaderde landschapsarchitect Roel Bakker en beeldend kunstenaar Krijn Giezen (1939) mee te werken aan een effectieve en esthetische geluidswering voor het Distributiepark Eemhaven in Albrandswaard. Als uitgangspunt voor de inrichting van deze afschermingszone koos Roel Bakker voor een reconstructie van het landschap en een verwijzing naar de historie van het gebied. Omdat een geprefabriceerd scherm op korte afstand van Rhoon esthetisch niet verantwoord was, schakelde Bakker de hulp van een kunstenaar in. De bestaande bebouwing had moeten wijken voor het distributiepark en daarom kwam Krijn Giezen met het idee om het puin als materiaal te kiezen voor de geluidswal.

Het resultaat is een door Giezen ontworpen zes meter hoge, meanderende muur, gemaakt van een kooiconstructie van matten van betonvlechtijzer. De constructie werd opgevuld met onder andere het puin van de afgebroken gebouwen en afval van een compostbedrijf in de Botlek. De muur, die doet denken aan de bakstenen 'slangenmuren' van vroeger, moet plaats bieden aan spontaan gegroeide vegetatie met als gevolg dat de muur in de loop der tijd van vorm en van kleur gaat veranderen. De doorgaans functionele projecten waar Krijn Giezen aan werkt hebben vaak een verwantschap met de land art. Elementaire levensbehoeften zoals wonen, werken, eten en kleden zijn daarbij van belang. (VH)


foto: Krijn Giezen


foto: Krijn Giezen


foto: Krijn Giezen

Kunstenaars: