kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Tor und Stèle

De Duitse kunstenaar Günther Förg (1952) is binnen een breed scala van disciplines werkzaam. Sinds het begin van de jaren zeventig maakt hij schilderijen, wandschilderingen, grafiek, foto’s, reliëfs en sculpturen. Het hoofdthema binnen zijn oeuvre is het onderzoeken van de werking van kleur, licht en ruimte. De ruimte waar zijn beeldend werk hangt of staat is voor de kunstenaar eveneens van groot belang, en door gebruik te maken van spiegelende effecten tracht hij die omgeving ‘binnen te halen’, waardoor het een onlosmakelijk verbonden wordt met het ander. In Nederland plaatste Förg in 1988, als tijdelijk kunstwerk, twee grote spiegelwanden in de Rotterdamse metro, die overigens pas elf jaar later tijdens werkzaamheden gesloopt werden. Op dit moment is de sculptuur ‘Tor und Stèle’ in de Doelstraat in Rotterdam het enige beeld van Förg in de Nederlandse openbare ruimte.

De eenheid tussen vorm, materiaal en ruimte speelt ook hier een rol, want ‘Tor und Stèle’ is speciaal voor deze locatie ontworpen. Over die locatie zei Förg het volgende: ‘Toen ik de ruimte voor de eerste keer zag, viel me vooral het corridorkarakter op. Enerzijds is de ruimte te lang, anderzijds te smal. Omdat het hier een doorgangsgebied betreft, heeft de ruimte een geleding en een nieuwe definitie nodig.’ De sculptuur bestaat uit meerdere elementen: een monumentale rechthoekige natuurstenen poort, een bronzen sculptuur in de vorm van een obelisk en bruin-gele tegelvlakken in de bestrating. Deze elementen zijn op een rechte lijn in elkaars verlengde geplaatst, waardoor de kunstenaar een zichtas creëerde in dit smalle, door hoge gebouwen gedomineerde gebied. De titel ‘Tor und Stèle’ verwijst naar de klassieke architectuur. Förg liet zich inspireren door triomfbogen, obelisken en stèles (grafzuilen uit de Griekse oudheid, voorzien van reliëfs en inscripties). Dat verbindt zijn werk met monumenten die vooral van de zeventiende tot de negentiende eeuw in Europese steden werden opgericht, zoals de Arc de Triomphe in Parijs of de Brandenburger Tor in Berlijn. (VH)


foto: Ilja Dijk


foto: Ilja Dijk

Kunstenaars: