kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Vierkant eiland in de plas

In 1988 werd in het Rotterdamse stadsdeel Prins Alexander de woonwijk Prinsenland gerealiseerd. Bij de ontwikkeling van de wijk was, in tegenstelling tot de andere wijken in de deelgemeente, de bestaande landschappelijke situatie het uitgangspunt. Een grote rechthoekige plas werd gegraven om de aanwezige hoogteverschillen binnen de wijk te accentueren. Deze plas biedt plaats aan een groot, vierkant betonnen eiland dat met zijn toegangsbruggen diagonaal is gesitueerd ten opzichte van de plas.

Het door Frans de Wit (1942) ontworpen eiland markeert het laagste punt van Nederland: ruim zeven meter onder NAP. Dit laagste punt wordt uitgedrukt door een aan één kant opgetilde schaal met een doorsnede van 28,5 meter. Als antwoord op de uit losse elementen opgebouwde woonbuurten wilde Frans de Wit een monumentaal totaalbeeld creëren. Een van de opdrachtformuleringen was dat het eiland niet alleen voor bewoners zichtbaar moest zijn, maar ook voor mensen die de wijk doorkruisen. Het uiteindelijke ontwerp, gelegen aan een route over het water die de Prinsenparkbuurt verbindt met het winkelcentrum Lage Land, biedt de bezoeker diverse recreatiemogelijkheden maar bovenal: rust. (VH)


foto: Frans de Wit


foto: Frans de Wit

Kunstenaars: