kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Pioniershuisje

Hoewel hij is opgeleid als architect manifesteert John Körmeling (1951) zich vooral in kunstopdrachten die zich op het grensgebied van kunst en architectuur begeven. Hij ontwerpt voornamelijk immateriële of tijdelijke constructies en soms permanente architectuur, zoals het starthuisje bij een roeibaan in Harkstede (1991), het drijvend kassahuisje in Leiden (2001) of het theehuis ‘T-huis’ in Breda (200**) .

Met het ‘Pioniershuisje’ – ook een permanent werk – dat John Körmeling op het dak van het hoofdgebouw van de douane in het Rotterdamse havengebied plaatste, vergelijkt hij de huidige tijd met die van de echte avonturiers, die nog vrij waren zich te vestigen waar ze wilden. De vorm van het Pioniershuisje herinnert dan ook vooral aan een huisje uit het Amerikaanse Wilde Westen. Bijzonder is hier dat hij een gebouw(tje) bovenop een bestaand gebouw plaatst, en zo het één op het ander laat reageren. Het doet denken aan het koperen huisje dat Jan van de Pavert plaatste op het dak van een huis in de binnenstad van Utrecht tijdens de tentoonstelling ‘Panorama 2000’. Maar in tegenstelling tot Körmeling legde van de Pavert met dit concept van het ideale huis geen directe relatie met het bestaande gebouw. (VH)


foto: onbekend

Kunstenaars: