kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Lost Luggage Depot

De Canadese kunsthistoricus en beeldend kunstenaar Jeff Wall (1946) werd bekend door zijn monumentale fotowerken, bestaande uit transparante cibachromes die hij presenteert in lichtbakken. Deze in scène gezette beelden, waarin elk detail belangrijk is voor het verhaal, zijn voor de kunstenaar een representatie van de sociaal-maatschappelijke realiteit.

’Lost Luggage Depot’, dat de kunstenaar maakte voor de Gemeente Rotterdam, is Walls eerste monumentale beeld voor de buitenruimte. Het verbeeldt een bewaarplaats voor gevonden voorwerpen, een fenomeen dat we kennen van bijvoorbeeld treinstations en luchthavens. Het reusachtige ijzeren beeld dat ’s avonds wordt verlicht door een lantaarnpaal toont afgietsels van voorwerpen uit het dagelijks leven: koffers, tassen, dozen, koffiebekers. De betekenis van dit achthoekige monument met voorwerpen die door de tijd lijkten te zijn bevroren heeft alles te maken met de geschiedenis van de locatie. Aan de Wilhelminapier vertrokken passagiersschepen van de Holland Amerika Lijn. De plek zelf, maar ook het oude kantoorgebouw (het huidige Hotel New York), brengt in herinnering dat hier vroeger veel Nederlanders hun land verlieten voor een nieuwe toekomst in de Verenigde Staten. De overheid schonk Rotterdam in 1990 een miljoen gulden (454.000 euro) voor het realiseren van dit bijzondere monument. Met ‘Lost Luggage Depot’ geeft Jeff Wall een nieuwe visie op de monumentaliteit van een gedenkteken, hoe de traditie kan worden gemanipuleerd op zowel inhoudelijk als technisch niveau. Hij kopieerde letterlijk een doodgewone goederenopslagplaats en transformeerde deze door de nieuwe context en het materiaalgebruik tot een betekenisvolle plaats. (IC/VH)


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: