kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

The Temple of Boom

Voor de wijk Lunetten maakte de Utrechtse kunstenaar Rob Birza (1962) ‘Temple of Boom’. Het beeld bestaat uit twee delen. Het betonnen onderste deel dat de sokkel vormt heeft zowel de vorm van een ANWB-wegwijzer – bekend als de ‘paddestoel’ – als die van een Incatempel. Dit laatste wordt gesuggereerd door de getrapte vorm en de getraliede ijzeren deur in de sokkel. Daarop staat een vier meter hoge champignonvorm van polyesterhars met in spiegelbeeld het woord ‘LUNETTEN’. ’s Nachts is dit deel van binnenuit belicht. Birza zei schertsend over dit beeld ‘dat hij een thuisgevoel wilde creëren’ voor de mensen in Lunetten. Goed zichtbaar vanwege de hoogte en afmetingen en geplaatst op een punt waar de Lunettenbaan zich splitst in twee richtingen, is het een herkenningspunt en lamp in één. Birza maakt in zijn werken gebruik van een scala aan geleende objecten: striphelden, Boeddha’s en monsters, en dat is slechts een greep uit zijn uitgebreide collectie. Vaak plaatst hij ze in een ongewone setting: monsters worden grappige beesten, bloemstillevens zijn angstaanjagend, en de paddestoel priemt hier in tegenstelling tot de werkelijkheid hoog de lucht in.

Van Birza wordt wel gezegd dat hij voor elk idee een ander medium kiest. Aanvankelijk bekend geworden als schilder is hij inmiddels door zijn sculpturen en installaties een ‘all round’ kunstenaar. Birza paste al eerder lampen en licht toe in schilderijen en in de installatie ‘Buddha Horizon/View of Lights’ die lijkt op de etalage van een lampenwinkel. Voor Schiphol maakte hij vier objecten die net als ‘Temple of Boom’ van binnenuit worden belicht en een zacht gekleurd licht verspreiden. (VH)


foto: Misha de Ridder


foto: VĂ©ronique Hoedemakers

Kunstenaars: