kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Tussen Chaos en Orde

De Amsterdamse beeldhouwer Cornelius Rogge (1932) geeft met zijn sculpturen vorm aan oerbeelden, persoonlijke mythologieën en oude rituelen, veelal geïnspireerd door niet-Europese culturen. Voor Rogge is de sculptuur het middel om naar een metafysische, diepere inhoud te verwijzen. Zijn werk is in te delen in verschillende perioden, waaronder de zogenaamde 'archaïsche periode' waarin hij steen en brons bewerkte tot gestolde gestalten die in de natuur zouden kunnen voorkomen, en een periode waarin hij 'tafelbeelden' maakte. Vanaf de jaren zeventig worden architectonische vormen steeds belangrijker in zijn werk, zoals tenten, tempels, bunkers en piramiden.

De sculptuur die Rogge maakte voor de wijk Hoenderdaal in Driebergen bestaat uit een op een labyrint geplaatste natuurstenen sculptuur. De vorm die gebaseerd is op staande (dragende) vormen en liggende elementen roept associaties op met Stonehenge. Rogge baseerde deze sculptuur op oude zonnetempels. Met de titel ‘Tussen Chaos en Orde’ verwijst hij naar het ontstaan van hemel en aarde en naar kosmische processen. (VH)


foto: SKOR

Kunstenaars: