kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Bubble

Voor de entreehal van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag maakte Ram Katzir (1969) de interactieve installatie ‘Bubble’. Het werk bestaat uit drie ingebouwde aquaria met tropische vissen, die tezamen fungeren als een transparante wand die van het achterste deel van de hal een afgeschermde ruimte maakt. Achter de aquaria bevindt zich een blauwe wand met touch screen monitoren waarop computeranimaties te zien zijn. De monitoren bieden, als raampjes van een enorm aquarium, uitzicht op een onderwater-tafereel. Het water golft en rimpelt, en als de toeschouwer een van de beeldschermen aanraakt, verschijnen er bellen die langzaam naar boven zweven. Zo nu en dan duikt er een vis op. Bij aanraking reageren deze vissen door rond de vinger te gaan zwemmen.

Het werk van Ram Katzir richt zich nadrukkelijk tot de toeschouwer, of het nu gaat om een museumbezoeker of, zoals hier, om een gebruiker van een publieksruimte. Hij beperkt zich daarbij niet tot één medium maar maakt gebruik van fotografie, tekeningen, ruimtelijke installaties en nieuwe media. Katzir wil de kijker bewust maken van maatschappelijke, sociale of psychologische mechanismen. Hij doet dit niet door hem alleen iets te laten zien, maar juist door hem iets te laten ervaren. Katzir probeert de subjectiviteit van de waarneming te laten zien. In een controversieel project zoals ‘Your Coloring Book’ (dat onder andere in 1998 te zien was in het Stedelijk Museum in Amsterdam) transformeerde hij beelden uit nazi-Duitsland tot onschuldig uitziende lijntekeningen. In ‘Traffic Lights’ (Tel Aviv, 1995) verandert het mannetje in het verkeerslicht plotseling in een schietende figuur. (MvK)


foto: SKOR


foto: SKOR


foto: SKOR

Kunstenaars: