kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zoom In / Turn Around

Een 75 meter lange en twee meter hoge panoramafoto van het Spui bedekt een muur in de parkeerkelder van het stadhuis in Den Haag. Dit ongebruikelijke panorama, dat tot stand kwam door met een speciale (panorama)camera 820 graden in het rond te draaien, is van de kunstenaar Marin Kasimir (1957). Bij het maken ervan zoomde Kasimir in op de onderwerpen die hij op het Spui tegenkwam, met de nadruk op de mensen. Bovendien liet hij figuranten verschillende zaken naspelen die voor een stadhuis belangrijk zijn, zoals geboorte of huwelijk. Omdat de camera meerdere keren om zijn as kon draaien, lijkt het bovendien alsof een filmisch verloop van tijd zichtbaar wordt gemaakt. Door meerdere malen dezelfde plek in beeld te brengen worden de verplaatsingen van de mensen in beeld gebracht en krijgt de drukte van het sociale leven op het Spui een extra dimensie. Details uit het panorama in Den Haag fungeren in het hele stadhuis als markering.

Veel van Kasimirs projecten vinden plaats in de openbare ruimte. Zo maakte hij voor het project 'Kunstwegen' een groot panorama, bestaande uit twee foto’s die hij in het midden met elkaar liet versmelten door een stippenpatroon in beide foto’s in het centrum op te blazen tot reusachtige bollen. In zijn panorama’s voegt hij realiteit, digitale beeldmanipulatie en enscenering samen. (VH)


foto: Ernst Moritz


foto: Ernst Moritz


foto: Ernst Moritz


foto: Stroom hcbk

Kunstenaars: