kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Intercommunications

Voor het Stadstheater in Zoetermeer ontwierp de Australische multimediakunstenaar Jeffrey Shaw (1944) een driedelig kunstwerk. Het bestaat uit lichtkranten en spiegels op de toneeltoren, akoestische ramen naast de entree en een lichtkrant aan de Europaweg. De led-displays (lichtkranten) tonen teksten of fragmenten daarvan. Op de toneeltoren echter zijn de led's zo ver uit elkaar geplaatst dat de letters onleesbaar worden, waardoor er een abstract patroon ontstaat dat zich in en uit de gevel lijkt voort te bewegen. Theaterbezoekers kunnen zelf tekstfragmenten voor de display samenstellen uit titels van voorstellingen die in het theater te zien zijn.

Shaw is al lange tijd werkzaam in Amsterdam. Samen met Theo Botschuijver en Sean Wellesley Miller richtte hij de ‘Eventstructure Research Group’ op. Het hoofddoel van hun multimediaprojecten was publieksparticipatie. Shaw zei ooit: ‘Een van de overwegingen om me met nieuwe media bezig te houden komt voort uit de onvrede met de luiheid die bestaat in de relatie tussen de traditionele kunstvormen en het publiek. Kunstvormen die met nieuwe media mogelijk zijn zoeken tenminste naar een nieuwe dynamiek tussen kijker en werk.’ In de jaren tachtig ontwierp Shaw interactieve video-installaties zoals ‘The Legible City’, waarbij toeschouwers plaats kunnen nemen op een fiets en een gesimuleerde reis kunnen maken door diverse steden. Voor de openbare ruimte van Utrecht, bij de ingang van winkelcentrum Hoog Catharijne aan het Moreelse Park, maakte hij in 1994 het uit drie delen bestaande ‘Three Signifiers’, dat de passant bewust maakt van de functieloze ruimte tussen de roltrap en de draaideur, en de wijze waarop hij zich hierin voortbeweegt. Om het (sociaal) functioneren van deze ruimte te visualiseren plaatste hij er een maquette (ter bevestiging en herkenning van de architectonische ruimte), een ladder (als aanduiding van de fysieke ervaring van de beweging van de roltrap naar de draaideur) en, om de bewegingen van de passant zichtbaar te maken, vier monitoren in de draaideur. (VH)


foto: Gemeente Zoetermeer


foto: Gemeente Zoetermeer


foto: Gemeente Zoetermeer

Kunstenaars: