kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Six Milestones

‘A milestone is poetical although it only tells the way’. Deze tekst is in klassieke kapitalen uitgebeiteld in een van de zes ‘milestones’ die tijdens de Floriade in 1992 langs de oever van de Floriadeplas werden geplaatst. De poëtische ‘Six Milestones’ van dichter en beeldend kunstenaar Ian Hamilton Finlay (1925) brengen met hun uitgebeitelde teksten de schoonheid van natuur en poëzie en hun verbondenheid in beeld. Sinds 1964 maakt Finlay objecten die nog het best aan te duiden zijn als ‘gedichtobjecten’. Als basis voor zijn gedichten gebruikt hij uiteenlopende materialen zoals aluminium, steen, keramiek, hout, fiberglas, neon of glas. Telkens brengt hij opvattingen over schoonheid rechtstreeks in verband met andere zaken zoals deugd, geweld of vernietiging. In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum bijvoorbeeld, plaatste hij vijf neo-classicistische basementen van steen tegen bomen, die zo getransformeerd worden tot natuurlijke zuilen. In de basementen zijn de namen gebeiteld van Rousseau, Robespierre, Lycurgus, Michelet en Corot: historische figuren die in verband worden gebracht met schoonheid en moraliteit.

‘Six Milestones’ kwam tot stand in het kader van de tentoonstelling ‘Allocaties. Kunst voor een natuurlijke en kunstmatige omgeving’. De tentoonstelling omvatte 23 kunstwerken, waarvan de gemeente Zoetermeer er na afloop van de Floriade enkele aankocht, waaronder ‘Six Milestones’. Een van de zes stenen is helaas verdwenen. (VH)


foto: Gemeente Zoetermeer


foto: Gemeente Zoetermeer


foto: Gemeente Zoetermeer


foto: Gemeente Zoetermeer

Kunstenaars: