kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Las Vegas in Vlissingen

Hoewel de Bredase kunstenaar Martin Riebeek (1957) al sinds een aantal jaren publieke kunstwerken maakt, is zijn naam vooral bekend geworden met één van zijn meest recente projecten: de ‘Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen’ in Houten. Twee rotondes – grenzend aan weerszijden van de A27 – en een vijfhonderd meter lange verbindingsweg zijn door Riebeek ingericht tot een platform waarop vliegende schotels kunnen landen. Het werk heeft al heel wat stof doen opwaaien, maar het idee van Riebeeks ‘Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen’ steekt wel met kop en schouders uit boven het algemene niveau van rotondekunst. Het roept bij de willekeurige voorbijganger allerlei vragen op: 'Is dit functioneel?', 'Is hier sprake van een nieuwe infrastructuur?', 'Is het kunst?'.

De publieke werken van Martin Riebeek stralen een zekere onbevangenheid en lichte ironie uit, en vaak doen ze op een verrassende en toegankelijke wijze een appèl op de toeschouwer. Dat geldt ook voor zijn lichtinstallatie ‘Las Vegas in Vlissingen’ dat hij maakte voor de Bloemenlaan in Vlissingen. Riebeek liet op verschillende plaatsen in de straat lichtreclames en lichtbakken aanbrengen waarvan hij zelf het ontwerp maakte. Op gebouwen liet hij neonteksten aanbrengen als: ‘One wish, and a very big fish’ of ‘rare dag eigenlijk’. Op een uithangbord raast een sexy meisje voorbij in een auto, omringd door Chinese tekens. Zowel de taal als de beelden op de ‘reclameborden’ zijn internationaal gekozen. De ideeën voor de lichtobjecten haalde Riebeek overal vandaan: ‘Ik reis graag en kwam bijvoorbeeld in Japan een reclame tegen die ik heb verwerkt. Soms zie ik iets in een tijdschrift of blijft een beeld uit een film hangen’. De ironie van dit werk zit niet zozeer in de werken zelf als in titel: ‘Las Vegas in Vlissingen’. (IC)

Surinaams: Wat je niet op het strand ziet.
Surinaams: Wat je niet op het strand ziet.
foto: Martin Riebeek

Rare dag eigenlijk
Rare dag eigenlijk
foto: Martin Riebeek

Las Vegas
Las Vegas
foto: Martin Riebeek

Marokkaans: Op een heldere dag kun je voor altijd zien.
Marokkaans: Op een heldere dag kun je voor altijd zien.
foto: Martin Riebeek

Kunstenaars: