kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Op grote blokken dolomiet rust een op een kanteel lijkende vorm van plaatijzer. Dit imposante werk van Gjalt Blaauw (1945) zou oorspronkelijk als uitvloeisel van de tentoonstelling ‘De Bron’ in 1994 worden geplaatst langs de Piccardthofplas bij Groningen. Die plek werd echter tot beschermd natuurgebied verklaard en de gemeente vond een nieuwe locatie in het recreatiegebied Bos Noorddijk aan de rand van de stad. Als een eenzame poort of een historisch bouwwerk verheft het beeld zich op de lichte verhoging in het landschap.

Groningen heeft acht beelden van Gjalt Blaauw in de openbare ruimte en dit werk is kenmerkend voor de latere stijl van de kunstenaar. Hij sloot zich in 1969 aan bij het Instituut voor Creatief Werk in Finsterwolde, een groep met onder anderen beeldend kunstenaar Karl Pelgrom. Vanaf 1972 is Blaauw actief als individueel beeldhouwer. Aanvankelijk werkte hij figuratief, maar al snel ontwikkelde hij een eigen non-figuratieve beeldtaal. Van grote blokken ruw bewerkte hardsteen en dolomiet maakt hij stapelingen die een bijzonder spel met het evenwicht laten zien. Sinds 1989 construeert en stapelt hij beelden die bestaan uit combinaties van steen en plaatijzer die hij sinds enkele jaren soms ook voorziet van een kleur. (MS)

Gjalt Blaauw - ZT (1999)
Gjalt Blaauw - ZT (1999)
foto: Harry Cock

Gjalt Blaauw - ZT (1999)
Gjalt Blaauw - ZT (1999)
foto: Ingrid Commandeur

Gjalt Blaauw - Mannetje (1976)
Gjalt Blaauw - Mannetje (1976)
foto: Ingrid Commandeur

Gjalt Blaauw - ZT (2002)
Gjalt Blaauw - ZT (2002)
foto: Gjalt Blaauw

Kunstenaars: