kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Bij het KPN-gebouw aan de Emmasingel in Groningen staat een bakstenen sculptuur van de Deense kunstenaar Per Kirkeby. Kirkeby heeft een omvangrijk en zeer divers oeuvre, dat naast beelden ook schilderijen, grafiek en tekeningen omvat. De verhouding tussen vlak en ruimte is een belangrijk thema daarin en dat werkt hij helder uit in de bakstenen sculpturen die hij maakt voor de openbare ruimte. Deze beelden doen denken aan elementen uit de architectuur, zoals muren, poorten en bogen, en kunnen betreden en ervaren worden als kleine gebouwen. Soms plaatst hij deze in een architectonische context, soms juist in een meer natuurlijke zoals in het beeldenpark te Otterlo. Hoewel de beleving van de gebouwen in die omgevingen zeer verschillend is, behouden ze in alle gevallen een zeker anoniem karakter door het gebruik van het uiterst herkenbare maar algemene bouwmateriaal baksteen.

Het beeld in Groningen is geplaatst op een verhoogd en laag ommuurd plein, waardoor het vanaf de weg wel te zien maar fysiek jammer genoeg niet te ervaren is. Het bouwwerk bestaat uit twee evenwijdige rijen van zes vierkante, bakstenen pijlers die overdwars verbonden zijn door boogconstructies. In de lengterichting zijn tussen de pijlers afwisselend boven en onder muurvlakken gemetseld met daarin eveneens boogconstructies, waardoor een voortdurende wisseling van open en gesloten vlakken te zien is. In Nederland zijn nog vier van dergelijke sculpturen te vinden, namelijk in Amsterdam-Oost aan de Cruquiusweg, in Den Haag (het werk ‘De Poort van Per’ uit 1994 aan de Zeestraat 32) en in Otterlo en Rotterdam. (MS)

Per Kirkeby - De Poort van Per (1994) Den Haag
Per Kirkeby - De Poort van Per (1994) Den Haag
foto: onbekend


foto: Harry Cock

Kunstenaars: