kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

De Zuiderling

In de tweede helft van de jaren tachtig beleefde Nederland een ware revival wat betreft de kruisbestuiving tussen architectuur en beeldende kunst. Voor een groot aantal kunstenaars was deze inspiratiebron van tijdelijke aard, maar niet voor Hanshan Roebers (1941). Ook zijn recente monumentale werken laten nog steeds een perfecte symbiose zien tussen sculptuur en architectuur.

Alle werken van Roebers komen voort uit studies van veranderend licht en reflecties van halftransparante materialen en kleuren op elkaar. Licht is als het ware het materiaal van waaruit hij begint te ontwerpen. Dat geldt ook voor het beeld ‘De Zuiderling’ in het park Transwijk in Utrecht. ‘De Zuiderling’ is een bijna tien meter hoge staalconstructie met een ‘dak' van rood koper, die aan een kant naar beneden buigt. Deze bocht is precies op het zuiden gericht. In de ruimte tussen de twee los van elkaar staande staalconstructies is een blauwe glasplaat aangebracht. Als de zon zijn hoogste punt heeft bereikt valt het licht hier precies doorheen. Andere beelden van Hanshan Roebers in Nederland zijn: ‘De boot van toen’ in Tytsjerksteradiel (Friesland), ‘De Geluidswal’ in Zutphen en ‘De Richting’ in Koudum. (IC)


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: