kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel (openbaar toilet)

In 1996 vond in de stad Groningen de manifestatie ‘A Star is Born’ plaats. Het was een theatermanifestatie die de stedenbouw en cultuur met elkaar wilde verbinden, met als doel een bijdrage te leveren aan het debat over het gebruik en de inrichting van de openbare ruimte. Op vier locaties werden architectonische projecten uitgevoerd. De Japanse architect Fumihiko Maki en Belgische theatermaakster Dora van der Groen ontwierpen een drijvend paviljoen, William Alsop en Bruce McLean een verplaatsbaar podium en Manuel de Solà-Morales een bank en podium aan het water.

Voor de hoek van de Reitemakersrijge werd een bijzonder element in de inrichting van de publieke ruimte gevraagd: een openbaar toilet. Fotograaf Erwin Olaf (1959) en architect Rem Koolhaas (1944) ontwierpen hiervoor gezamenlijk een klein rond gebouw. Het bestaat uit twee gebogen wanden van melkglas, die samen een yin- en yangteken vormen, met een geperforeerde, roestvrijstalen plaat als zwevend dak. De gaten in het dak zijn opgevuld met glazen ‘regendruppels’. Het gebouwtje heeft twee ingangen, die leiden naar respectievelijk een heren- en een damestoilet. In de melkglazen wanden bevindt zich een fotocollage van Erwin Olaf in blauwe en dieppaarse tinten tegen een effen, lichte achtergrond. De foto’s verbeelden ‘de strijd der seksen’: mannen en vrouwen gaan elkaar te lijf, gekleed in parels en diamanten en uitgerust met stereotiepe attributen als een deegroller, een zwaard, bokshandschoenen en een sf-achtig speelgoedpistool. (MS)


foto: Harry Cock

Kunstenaars: