kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Het Rode Geheim (10 delen)

De architect Wytze Patijn maakte voor de nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis Groningen een nieuwe gevel. Voor de entree kwam een halvemaanvormig plein, het Hanzeplein, en daarvoor ontwierp de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson (1942) een beeld.

Gudmundsson kende de provincie Groningen goed omdat hij in 1964-65 in Zandeweer woonde. Voor hem is de provincie Groningen verbonden met de kleur rood en dat heeft hij verwerkt in het beeld voor het Hanzeplein. Een deel van het plein werd ingezaaid met gras, het andere deel werd bestraat met rode baksteen. Op dit gedeelte plaatste de kunstenaar een beeld dat is gemaakt van rood graniet, dat overigens in het zuiden van Zweden werd gewonnen en bewerkt in China. ‘Het Rode Geheim’ is een glad gepolijst beeld in de vorm van een hoofd van ongeveer vijf meter hoog. Het bestaat uit negentig gestapelde blokken rood graniet. Door de stapeling ontstaat een onregelmatig, maar wel strak patroon van fijne lijnen. Ze verwijzen naar het complexe netwerk van de hersenen. Rondom het hoofd liggen negen onbewerkte granieten blokken. De hoge verticaal gerichte vorm van het hoofd, omringd door de liggende blokken kan gezien worden als een echo van de omringende bebouwing. (MS)


foto: Harry Cock

Kunstenaars: