kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

The Envelope Sculpture no. 2

Er is geen kunstwerk in Nederland dat zo’n vervreemdende werking heeft op zijn omgeving als de monumentale sculptuur ‘The Envelope Sculpture no. 2’ van Frank Sciarone (1951). Geplaatst in een keurig geordende en stereotiepe nieuwbouwwijk van Groningen was het Sciarone’s bedoeling dat het een wezenlijke toevoeging moest worden aan het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Maar in plaats van te integreren met, of te reageren op dit ontwerp, steekt de enorme sculptuur van Sciarone, neergezet op een vrijgehouden bouwkavel tussen een rij woningen, enorm af tegen de omgeving. Het beeld bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste vormen. De grote, met aluminium golfplaat beklede, staande vorm roept associaties op met rimpeling, spiegeling en scheepvaart. Door de liggende vorm ontstaan ruimtes die zowel aan een steeg als aan een poort refereren.

Het beeld verwijst daarmee, aldus Sciarone, zowel naar de stedelijke en architectonische omgeving als naar de nabijgelegen waterwegen, het Eemskanaal en het Damsterdiep. De plaatsing van het werk benadrukt de oost-westrichting van de wijk, als tegenhanger voor de sterk aanwezige noord-zuidas. Dit ontwerp heeft zijn oorsprong in een aantal eerdere werken onder de titel ‘Envelope Sculpture’. Sciarone maakte in 1993 schetsjes op een envelop die hij uitwerkte tot een serie ruimtelijke modellen voor beelden. In 1994 vertaalde hij één ervan al eens naar een groot beeld, ‘Envelope Sculpture VI’. In dat jaar maakte hij eveneens een monumentaal werk voor de stad Groningen. Naast de rondweg bij de buitenwijk Lewenborg, plaatste hij op een geluidswal een beeld dat qua vorm verwijst naar het fenomeen ‘wonen’. (MS/IC)


foto: Ingrid Commandeur


foto: Ingrid Commandeur


foto: Ingrid Commandeur

Frank Sciarone - ZT (1994), Stadsweg/Ringweg, Groningen
Frank Sciarone - ZT (1994), Stadsweg/Ringweg, Groningen
foto: Harry Cock

Kunstenaars: