kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Starttoren

John Körmeling (1951) volgde aan de Technische Hogeschool van Eindhoven een opleiding tot architect maar vat het begrip architectuur op in de ruimste zin; hij is vooral werkzaam en bekend als beeldend kunstenaar. In zijn werk combineert hij zijn belangstelling voor techniek en constructie met inventieve en vaak humoristische oplossingen voor serieuze maatschappelijke thema’s. Naast de architectuur keren bijvoorbeeld de auto en het verkeer als onderwerp regelmatig terug in zijn werk. Van het Museumplein in Amsterdam wilde Körmeling de ‘kortste en breedste snelweg van Nederland’ maken door er een 24-baans snelweg aan te leggen. Zijn experimenten met een auto die op water loopt en het reuzenrad voor auto’s op ‘Panorama 2000’ in Utrecht zijn andere bekende voorbeelden.

Körmeling begeeft zich vooral op het grensgebied tussen beeldende kunst en architectuur. Hij kreeg aanvankelijk vooral bijval uit de hoek van de beeldende kunst. Zijn stedenbouwkundige en architectonische voorstellen kwamen nooit verder dan de tekentafel, vooral omdat ze zo compromisloos waren dat ze als 'onhaalbaar' werden bestempeld. Dat veranderde met de starttoren in een verlaten weiland bij de Watersportbaan Groningen, het eerste permanente gebouw dat Körmeling realiseerde. 'Dames en heren, hallo gras, hallo schapen, dag koeien,' zei Körmeling destijds tijdens de openingstoespraak, 'wat hier staat is precies wat ik wil en voor de eerste keer in mijn leven ook wat anderen willen.' Aan de kop van de roeibaan plaatste hij een uitkijktoren die zich kenmerkt door eenvoud en efficiëntie. De toren valt op door een grote, uit betonnen platen opgetrokken wand op een verhoging. Aan de waterzijde van het bouwwerk loopt over de hele breedte een balkon, vanwaar de roeibaan is te overzien. In het midden van de wand zijn twee grote deuren geplaatst met daarboven een staalconstructie als overkapping. Door de deuren kom je aan de andere zijde in het starterkantoor, een golfplaten keet in de vorm van een eenvoudig huis, dat als het ware aan de wand is opgehangen. (MS)


foto: SKOR


foto: Peter Cox


foto: Peter Cox

Kunstenaars: