kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Waving, not Drowning

Begin jaren negentig werd in het kader van de Herinrichting Gronings-Drentse Veenkoloniën de hoofdwateraanvoerroute naar Zuidoost-Groningen gewijzigd. Bij Oomsberg kwam een combinatie van stuw en gemaal. Het werk ‘Waving, not drowning’ van beeldend kunstenaar Kie Ellens (1956) bij het gemaal 1e Oomsberg lijkt op het eerste gezicht een functie te hebben. Op de scheiding tussen hoog en laag waterpeil plaatste hij een object dat in vorm en uiterlijk verwijst naar sluiswachterhuisjes. Een ovalen gebouwtje van baksteen staat licht voorover geheld op een verhoging van twee gele, stalen dragers die onder het gewicht lijken in te zakken. In de avonduren is het werk van binnenuit verlicht, zichtbaar door de ramen aan de bovenkant, wat de indruk van functionaliteit nog eens versterkt.

Een aantal aspecten aan dit beeld is karakteristiek voor het oeuvre van Kie Ellens, die veel werken in de openbare ruimte realiseerde en ook actief is als curator en adviseur op dat terrein. Hij gebruikt vaak gangbare bouwmaterialen, zoals hout, glas, steen en stalen profielen in eigenzinnige en contrastrijke samenstellingen. Zo wordt hier een massieve vorm gedragen door een open structuur, waardoor een enigszins wringende en daardoor intrigerende balans ontstaat. De verwijzing naar een functie die samenhangt met de locatie, terwijl het object geen feitelijke functie heeft, is ook een aspect dat hij vaker inzet. Zo zoekt Ellens in zijn werk steeds naar de inhoudelijk en beeldend beste samenhang tussen locatie, beeld, materiaal en vorm. (MS)


foto: Ton Broekhuis

Kunstenaars: