kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Gerlof Hamersma (1953) maakte in het kader van de Herinrichting Gronings-Drentse Veenkoloniën een beeld voor het water van het Achterdiep. Het is een bijzondere locatie voor een beeld, juist omdat het zo onopvallend is. In het water op een driesprong plaatste Hamersma een torenachtige vorm die doet denken aan een molenromp en is opgetrokken uit rode baksteen. De driesprong verwerkte hij door de driehoek als uitgangspunt voor het bouwwerk te nemen.

De toren wordt bekroond met een diamantvorm, waarbij de facetten – ook opgebouwd uit driehoeken – zijn gemaakt van een staalconstructie en ingelegd met glas. Hamersma slaagt erin om de twee associatief sterk uiteenlopende elementen van de stoere molenromp en de elegante diamantvorm betekenisvol en vanzelfsprekend samen te brengen, een eigenschap die vaker in zijn werk is terug te zien. In een ander beeld, dat in een vijver in Bos Noorddijk te Groningen staat, combineerde hij de stoere vorm van een romaanse kerktoren met transparante en meer fragiele materialen als glas en staaldraad. (MS)


foto: Ton Broekhuis

Kunstenaars: