kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Een olifant, een leeuw, een auto: de keuze van de onderwerpen van Tom Claassen (1964) is vaak eenvoudig en alledaags. Wat fascineert zijn de tegenstellingen in vorm en materiaal die hij met zijn beelden weet op te roepen. Claassen maakte de afgelopen jaren een ware opmars in het opdrachtencircuit van kunst in de openbare ruimte in Nederland. Hij neemt hierin een eigenzinnige positie in. Claassen maakt sculpturen die aansluiten bij wat men traditioneel onder beeldhouwkunst verstaat, maar in feite zet hij deze traditie volledig naar zijn hand. Zijn sculpturen zijn geen sierlijke, gracieuze monumenten op een sokkel, maar vreemde, logge robuuste gestalten die zomaar ergens aan de grond genageld staan.

Zoals dit beeld van een grazend paard dat in Utrecht staat. Het werk, dat in de volksmond bekend is geworden als 'Ivo' – naar oud-burgemeester Ivo Opstelten die het beeld bij de onthulling doopte met een flesje bier - staat op een voormalig slachthuisterrein waar tegenwoordig woningen en winkels zijn gesitueerd. Zo verwijst het beeld van een paard naar de vroegere functie van deze locatie. Andere belangrijke opdrachten die Claassen heeft gerealiseerd zijn onder meer: de ‘Two Incredible Sitting Snowmen‘ (2001) op Schiphol en de olifanten langs de A6 in Flevoland (‘Zonder titel’, 1999). (IC)


foto: Jannes Linders


foto: Jannes Linders


foto: Gert Jan van Rooij

Kunstenaars: