kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Huisje

De nieuwbouwwijk Camminghaburen, eind jaren tachtig gebouwd aan de oostzijde van Leeuwarden, heeft door zijn voorzieningen de gemakken van de stad en, grenzend aan recreatiegebied ‘De Groene Ster’, heerst er tevens de rust van de natuur. Dit neemt niet weg dat Camminghaburen een soort slaapstad blijft, ontstaan uit de behoefte aan woningen. De bewoners lijken er geen binding mee te hebben. Dit was voor het Praktijkbureau Beeldende Kunstopdrachten (nu SKOR) de reden om vanaf 1987 in opdracht van de gemeente Leeuwarden in de wijk kunstwerken te plaatsen met het thema: ‘Zijn-wonen-bouwen’. Deze kunstwerken, aangekocht of in opdracht vervaardigd, dienden de wijk op de door de kunstenaars gekozen locaties ‘karakter te geven’.

Als Camminghaburen door infrastructuur en gemeenschappelijke voorzieningen kan worden opgevat als ‘wereld in het klein’, is ‘Huisje’ van Jan van de Pavert een ‘riante villa in het klein’. ‘Huisje’, een geometrisch betonnen gebouwtje met verschillende ingangen, kamers en trappetjes, staat in een stedelijk niemandsland, een afslag bij de Vondelingweg. Het werk werd aangekocht nadat het in het kader van de manifestatie 'Sonsbeek 93' in Arnhem te zien was op een soortgelijke ‘verlaten’ plek. Daar verbeeldde de constructie een laatste verblijfplaats, ‘een nog niet gesloopt bouwwerk’.

De gebouwde omgeving en architectuurtheorie vormen een rode draad in het oeuvre van Jan van de Pavert (1960). Hij maakt beelden, tekeningen en afgietsels van architectonische elementen in gips, kunsthars en paraffine. Door een specifieke rangschikking van de ontstane onderdelen worden de verschillende functies van architectuur benadrukt. Zoals de sociale functie, waar het in 1993 ontworpen ‘Voorgevel’ een voorbeeld van is. In deze sculptuur bouwde Van de Pavert een slaapruimte voor een dakloze. Toch is Van de Paverts werk meer dan functioneel. Verschillende onderdelen en gezichtspunten van zijn twee- en driedimensionale werk roepen zorgvuldig gecomponeerde geometrische schilderijen in herinnering. Hetzelfde kan gezegd worden van ‘Huisje’. Naast een enigszins troosteloze, biedt het ook een esthetische aanblik. (AvdB)


foto: Johan van de Veer


foto: Johan van de Veer

Kunstenaars: