kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Urban Constellation

De bruine, onbestemde horizontale oppervlakken boven de loketten, de ingang en de restauratie in de Leeuwardense stationshal, zijn na de verbouwing voorzien van een eigentijds kunstwerk dat uit 15.000 in Engeland gefabriceerde wandtegels bestaat. De tegels, elk monochroom maar met onderling verschillende kleuren, lijken zoals in het werk van Peter Struycken geordend met behulp van een computerprogramma. Wat je ziet is een wirwar van abstract geometrische vormen. Toch sluit dit moderne mozaïek wonderwel aan bij de oude tegeltableaus met uilen, vleermuizen en plantaardige motieven die op meerdere plaatsen in de hal zijn verwerkt. De kunstenaars Tilly Buij (1957) en Gerard Groenewoud (1958) vormen sinds 1988 een duo maar zijn al langer bekend als twee van de Vier Evangelisten die in het alternatieve circuit en later ook in museale context kunst maakten. Ze verwierven naam met het maken van tijdelijke werken in materialen als beton, landbouwplastic en karton. Na de expositie werden de installaties vernietigd.

Moe van de ‘kleine tentoonstellinkjes’ en de kunstscène in Amsterdam maakt het duo sindsdien permanente kunst vanuit hun woonplaats Leeuwarden. Er ontstaan beelden met een verhaal, zoals de zeven bronzen raven die sinds 1995 het dak van het Fries museum bewonen. Ze worden aangestaard door een bok met een gouden ei, die op het dak ertegenover geplaatst is. Het werk verwijst naar oude en nieuwe kunst en de traditie van bronzen dierbeelden in de openbare ruimte in Leeuwarden.

Wie door zijn oogharen kijkt zal in ‘Urban Constellation’ een ‘stad bij nacht’ herkennen. Een panoramafoto van een nachtelijke skyline is dusdanig uitvergroot dat elke pixel van het beeld als tegeltje van 10 bij 10 centimeter op de muur is vertegenwoordigd. Ondanks het in eerste instantie abstracte uiterlijk dus toch figuratief werk, want ‘alleen dat wordt over het algemeen in Friesland begrepen’ aldus Buij en Groenewoud. (AvdB)


foto: Buij/Groenewoud


foto: Buij/Groenewoud

Kunstenaars: