kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Een paard, varken, geit en kip vormen samen acrobatisch op elkaar staand, een negen meter hoog beeld in de hal van het Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek. Ondanks zijn grote afmetingen oogt het beeld heel licht. Dat heeft alles met de constructiewijze te maken. Elk afzonderlijk dier is opgebouwd uit een houten plaat die zijn silhouet weergeeft. Door haaks hierop platen te bevestigen ontstaat volume, maar het uiteindelijke beeld behoudt een geraamteachtig karakter. De dieren zijn niet log en statig maar lijken te zweven en dit versterkt de illusie van de zwierige circusact. Makers Gerard Groenewoud, Tilly Buy, Rins Boschma en Gerrit Jan Slagter, werkend onder de naam de Vier Evangelisten, hebben zich niet beperkt tot de hal in het ziekenhuis. Buiten staan de hokken van de vier genoemde dieren die, eveneens op elkaar staand, een toren vormen. Dit werk oogt, in tegenstelling tot de gestapelde houten dieren, pompeus en heeft juist een gesloten karakter.

De Vier Evangelisten vormen sinds 1983 een groep die bekend staat om zijn grote installaties waarin de hele tentoonstellingsruimte betrokken word. Daarnaast hebben ze ook een aantal prominente openbare beelden op hun naam staan. Behalve in Sneek is onder andere werk van hen te zien in Leeuwarden en in de tuin van Paleis Noordeinde in Den Haag (‘Triumviraat’, 1990). Vanaf 1991 zijn Tilly Buij en Gerard Groenewoud samen verder gegaan onder de naam Groenewoud / Buij. De beeldtaal die zij hanteren vertoont nog steeds sterke verwantschap met die van de Vier Evangelisten. Altijd is er sprake van herkenbare voorwerpen of dieren die in hun werk een nieuwe lading krijgen door vreemde formaten of ongebruikelijke materialen. (AvdB/ IC)


foto: John Stoel


foto: John Stoel

Kunstenaars: