kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Bezoekers aan het terrein van de Meregaard, een nieuwe psychiatrische voorziening aan de Boomgaardweg in Almere, worden verwelkomd door een grote zwarte reus. De man zit met één been gevouwen en één been opgetrokken op een grasveldje en lijkt voorbijgangers uit te nodigen om op zijn schoot plaats te nemen. Duidelijke gelaatstrekken heeft de figuur niet, en ook details als tenen en vingers ontbreken. Wel bezit hij geprononceerde borstspieren en brede schouders. Maar ondanks zijn indrukwekkende postuur – zittend is hij al een kop groter dan de meeste mensen – heeft de man een zachtaardige uitstraling, zoals de Grote Vriendelijke Reus uit het kinderboek van Roald Dahl.

Het beeld is gemaakt door Thomas Houseago (1972), een Britse beeldhouwer die aan de Ateliers in Amsterdam studeerde en sinds enkele jaren in België woont en werkt. In tegenstelling tot zijn hippe generatiegenoten die als Young British Artists de wereld veroverden, is Houseago een bloedserieuze, haast conservatieve kunstenaar. Al acht jaar lang maakt hij beelden van menselijke figuren in klei en gips, zoals kunstenaars dat al eeuwen doen. Terwijl de werken van artiesten als Damien Hirst, Jake en Dinos Chapman en Gary Hume het moeten hebben van een agressief en gelikt uiterlijk, zien de beelden van Houseago er sober en onafgewerkt uit. Stukken staal of rafelige lappen jute steken onder de gipslaag uit, en vaak missen de figuren diverse ledematen. Soms doen ze, in al hun onvolledigheid, denken aan half verteerde veenlijken, of aan anatomische modellen waarvan de huid is afgestroopt.

Het beeld in Almere is wel helemaal intact en, voor de stevigheid, in brons afgegoten. In de ruwe huid van het kunstwerk zijn nog duidelijk de vingerafdrukken van de kunstenaar te herkennen. De sporen laten zien dat Houseago bij het maken van zijn gipsen model niet bepaald zachtzinnig te werk is gegaan. Dikke klodders kleven aan het lichaam van de reus en dragen zo alleen maar bij aan zijn robuuste uiterlijk. (SS)


foto: SKOR


foto: SKOR

Kunstenaars: