kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Diego Rivera in de Sovjet-Unie

Van een afstandje gezien lijkt het kunstwerk ‘Diego Rivera in de Sovjet-Unie’ van Jan van de Pavert (1960) op een uit de kluiten gewassen bushokje. Toch staat het halfopen betonnen gebouwtje op een plek waar het verkeer niet kan komen: langs de oever van een vijver in landschapspark De Wetering in Zeewolde. Binnenin in het bushokje tref je dan ook geen informatie over vertrektijden aan, maar een monumentale muurschildering. De fresco is geschilderd in een stijl die ontleend is aan de communistische sovjetkunst uit het begin van de twintigste eeuw. Het is een kunstwerk dat herinnert aan lang vervlogen tijden, toen kunst nog werd ingezet als propagandamiddel voor socialistische idealen. In Zeewolde, dat als jongste gemeente van Nederland nog nauwelijks een geschiedenis heeft, mag zo’n historische beeltenis een curieus verschijnsel genoemd worden.

Ook binnen het oeuvre van Jan van de Pavert zelf is de wandschildering een vreemde eend in de bijt. Tot nu toe kreeg de kunstenaar bekendheid met zijn architectonische modellen van woonhuizen, geïnspireerd op de avant-gardistische en modernistische bouwkunst van bijvoorbeeld De Stijl, Mies van der Rohe en Le Corbusier. Van de Pavert deelt de utopische idealen van deze architecten, en vindt dat kunst en architectuur een belangrijke bijdrage kunnen en moeten leveren aan een betere maatschappij. Zijn kunstwerken, zoals ‘Schuilplaats voor een dakloze’ uit 1991, hebben in de eerste plaats een sociale functie. Niet voor niets heeft Van de Pavert zijn kunstwerk in Zeewolde opgedragen aan Diego Rivera (1886-1957), een Mexicaanse revolutionair die wereldberoemd werd met zijn sociaal-realistische muurschilderingen. Op Van de Paverts fresco staat Rivera linksonder afgebeeld, alsof hij met zijn rug tegen de kleurrijke wandschildering leunt. (SS)


foto: Bob Negrijn

Kunstenaars: