kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

De tong van Lucifer

R.W. van de Wint (1942 - 2006) begon zijn carrière als schilder en kreeg bekendheid als maker van plafondschilderingen in bijvoorbeeld het Paleis Noordeinde in Den Haag en het stadhuis van Groningen. In 1991 kreeg hij de prestigieuze opdracht om wandschilderingen te maken in het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer. Daarnaast werkt Van de Wint al sinds 1981 in alle stilte aan zijn levenswerk: een omvangrijk Gesamtkunstwerk in het veertien hectaren grote duingebied De Nollen bij Den Helder. De kunstenaar maakte er muurschilderingen in de bestaande bunkers en legde ondergrondse ruimtes en gangenstelsels aan. Ook bouwde hij talloze robuuste sculpturen, de meeste gemaakt van geoxideerd cortenstaal, die over het terrein verspreid staan. Van de Wint ziet De Nollen als een laboratorium waarin hij, in zijn eigen tempo, kan experimenteren met natuurkundige principes en computergestuurde technologie. Af en toe brengt hij een werk in de openbaarheid. Zo staan er in de publieke ruimte van Amsterdam en Eindhoven sculpturen die Van de Wint in De Nollen heeft gemaakt.

Ook de sculptuur ‘De tong van Lucifer’ is in de Noord-Hollandse duinen ontstaan. Het werk staat nu iets ten zuiden van Lelystad, op de plek waar de Knardijk en de A6 elkaar snijden. Omdat het beeld, een reusachtige rechtopstaande ovaal, op het hoogste punt van de dijk is neergezet, is het vanuit de wijde omtrek te zien. Toch is het zo goed als onmogelijk om er dicht in de buurt te komen. Er leiden geen wegen naar het kunstwerk en de enigen die het van dichtbij kunnen bekijken zijn de grazende schapen op de dijk. Het beeld is gemaakt van koper dat groen is uitgeslagen en doet door zijn kleur denken aan een gestileerde boom. Als enige opwaartse vorm in het vlakke land functioneert ‘De tong van Lucifer’ bovendien als een bliksemafleider. Zo kan het gebeuren dat het kunstwerk, genoemd naar de gevallen engel Lucifer, tijdens een flinke donderbui zo nu en dan de hemel likt. (SS)


foto: SKOR


foto: SKOR

Kunstenaars: