kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Studiecellen

Aan de zijkant van de bibliotheek in de nieuwe wijk Céramique in Maastricht maakte Jo Coenen – de architect van dit gebied – plaats voor studiecellen. Het zijn witte, strakke, kamertjes die allemaal identiek zijn. Hoe anders zijn de 'Studiecellen' van Atelier Van Lieshout. Drie stuks zijn het en ze staan naast elkaar tussen de boekenkasten. Ze hebben verschillende tinten zalmroze en zijn afgewerkt met polyester – het materiaal waarmee Joep van Lieshout sinds 1989 furore maakt. In dat jaar leverde hij namelijk ‘Collectie ’89’ af, bestaande uit een serie polyester tafels en kasten.

De 'Studiecellen' zijn alle drie plekken waarin men zich kan terugtrekken om tot rust te komen. Ze zijn afgeleid van een groep werken die Van Lieshout al in 1996 ontwikkelde. Hij maakte toen onder meer ‘Bird Skull’ en ‘Sleep/Study Skull’. Deze werken zijn op hun beurt gebaseerd op de theorieën van de wetenschapper Wilhelm Reich. Reich ‘ontdekte’ in de jaren dertig de ‘orgone energy’, een mysterieuze kracht die alles doordrenkt. De ‘Orgone Energy Accumelators’ van Reich, ruimtes waarin je deze energie zou kunnen ervaren, hebben Van Lieshout uiteindelijk geïnspireerd bij het maken van de ‘Skulls’. De ruimtes in Maastricht zijn in de eerste plaats prettige plekken om in te zitten. Daar is het Van Lieshout ook om te doen. Hij vindt zijn werk ‘goed’ en ‘geil’ en heeft het liever niet over ‘schoonheid’. Vernieuwend is dit soort werk op zich niet – de eerste studeerkamers dateren immers van 1996. Wat wel tot de verbeelding spreekt is de oprichting van Atelier Van Lieshout in 1997, want in dat bedrijf kan op bestelling alles op maat worden gemaakt. Het verdiende geld wordt aangewend voor dingen die een plaats moeten krijgen in AVL-Ville. Deze vrijstaat is voorlopig opgedoekt, maar kan in een mum van tijd weer worden opgebouwd. (AH)


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: