kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Sylvie Zijlmans (1964) en Hewald Jongenelis (1962) werken al jaren gezamenlijk aan kunstopdrachten voor de openbare ruimte. Daarnaast werken beide kunstenaars ieder voor zich aan een autonoom oeuvre. Bij de kunstopdrachten beperken zij zich nooit tot één discipline of techniek, maar bekijken ze per opdracht welk middel het meest geschikt is om het verhaal te vertellen dat ze toepasselijk vinden. Zo ontstaan fantasierijke en komische sculpturen, zoals de kameel die zij ooit ontwierpen voor een waterschap (wat is een beter symbool voor waterhuishouding dan een kameel?), maar ook foto's zoals voor het revalidatiecentrum aan de Brabantlaan in Breda. Bij binnenkomst in het vernieuwde revalidatiecomplex, waar patiënten van zeer jong tot hoogbejaard worden behandeld, valt de eerste foto direct op. Achter de balie waar de bezoeker zich dient te melden hangt een grote, heldere en scherpe foto van een arcadisch landschap. Je bent geneigd de receptionisten te vergeten en eindeloos naar de foto te kijken.

Er gebeurt veel in dit landschap: er wordt gekookt, aan lange tafels gegeten, er zijn een koe en een paard te zien, bloemen en spelende, geschminkte kinderen. Kortom, je ziet een vrolijke, ontspannen wereld, een familiefeest in de natuur waarbij iedereen zich op zich gemak voelt. Iets verder in het gebouw in de gang hangt een vergelijkbare foto, een voortzetting van het feest. In de oefen- en behandelruimten die meer besloten zijn, hangen foto's waarbij is ingezoomd op details: de koe, de geschminkte kinderen, een meisje met een konijn. De grote foto’s in de publieksruimte zijn in eerste instantie bevreemdend. Is het wel goed om mensen die het erg moeilijk hebben zo'n andere, zo’n gezonde wereld voor te spiegelen? Bij nader inzien realiseer je je dat de foto's letterlijk en figuurlijk een verademing zijn. Ze bieden een rustpunt waar je lang bij stil kunt staan en waarbij je hoopvol kunt wegdromen. (LJ)


foto: SKOR

Kunstenaars: