kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Kempenhof Atlas

Roy Villevoye (1960) maakte in opdracht van het verpleeghuis Kempenhof in Valkenswaard een kunstwerk voor de recreatieruimte. Achter een lange gebogen glazen gevel ligt de ruimte, waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten. Op de halfronde, glazen pui, met een lengte van 42 meter, bracht Villevoye aan de buitenkant een fotoreeks aan. Hij paste een procédé toe dat ook vaak bij stadsbussen wordt gebruikt en dat bestaat uit geperforeerd folie dat op de ramen is geplakt en waarop foto’s zijn afgedrukt. Als je in de bus zit kun je door de de gaatjes naar buiten kijken, zonder de afbeelding duidelijk te zien. Van buitenaf zie je echter alleen de foto’s en zijn de passagiers niet te zien. Door dit procédé toe te passen op de glazen gevel van het verpleegtehuis heeft de argeloze passant niet in de gaten dat ogen hem vanachter een fotowand volgen. De bewoners worden voyeurs zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben.

Villevoye week bij deze opdracht af van zijn gangbare thematiek. De foto’s in de Kempenhof laten geen foto’s zien van de Asmatbevolking of het landschap van Nieuw-Guinea. Hij vroeg aan alle bewoners een plek aan te wijzen waaraan ze dierbare herinneringen hebben en deze plekken zijn door Villevoye gefotografeerd. De afbeeldingen componeerde hij tot een monumentale fotoreeks getiteld ‘Klein Kempenhof Atlas’. Als je nu langs het verpleeghuis loopt zie je verschillende taferelen, waaronder een slaapkamer, een mysterieuze deur, een altaar en een waterlandschap. Met deze beelden tonen de bewoners de hoogtepunten uit hun verleden aan de buitenwereld, terwijl diezelfde beelden hen tevens beschermen tegen nieuwsgierige blikken van buiten. (NG)


foto: SKOR

Kunstenaars: