kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Stilleven

In opdracht van de gemeente Apeldoorn ontwierp het kunstenaarsduo LaSalle (Albert Goederond en Patty Struik) een kunstwerk voor het bedieningshuisje op de Apeldoornse brug, dat niet meer in gebruik is. In de door ramen omgeven binnenruimte etaleerde LaSalle onder een kroonluchter een dinertafel met de kenmerken van een zeventiende-eeuws pronkstilleven. De objecten – kroonluchter, tafel, fruitschaal, kandelaren, oesters, wijnglazen en wijnkruik – werden overgoten met een laagje tin, dat een mooie lichtwerking geeft; ’s avonds, als de ruimte verlicht is, weerspiegelen de voorwerpen op zachte wijze het licht in alle mogelijke grijstinten. Aan dit driedimensionale stilleven, op een plek die daarvoor gemaakt lijkt te zijn, zou menig voorbijganger even willen aanschuiven.

Een jaar voor 'Stilleven' maakte LaSalle een monument voor kinderen in Zeewolde waar zij hun overleden huisdier kunnen herdenken. De herdenkingsplaats buiten het dorp bestaat uit een tuin met bankjes, een beeld en een wand waarop kinderen berichtjes aan hun cavia, poes of konijn kunnen achterlaten. (VH)


foto: Thea van den Heuvel

Kunstenaars: