kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Het Otium

‘The Observatorium serves the observation of the inner-self and aims to create: “Otium”: time and space for focusing attention. The Observatorium’s goal is to participate in the design of the public domain’.

Deze stichtelijke woorden zijn te lezen op de website van Stichting Het Observatorium, een kunstenaarscollectief bestaande uit Geert van de Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsperger. Het Observatorium bouwt tijdelijke of permanente architecturale modules die in stad of landschap worden geplaatst. De observatoria, zoals deze bouwsels genoemd worden, zijn bedoeld om het publiek een plek aan te bieden waar men zich kan terugtrekken. Behalve dat Stichting Het Observatorium een aantal tijdelijke projecten in New York en Nederland heeft gerealiseerd zijn er in Nederland twee permanente observatoria gebouwd: het ‘Observatorium Nieuw Ter Bregge’ en het recentelijk is in het kader van de Semslinie Kunstlijn opgeleverde ‘Otium Lijnewijk’.

Nabij Wolfsbarge is een geometrisch gebouwtje verrezen op een nogal afgelegen doorgangsplek waar ‘s zomers veel toeristen langsfietsen. Net als bij de andere observatoria hanteren de kunstenaars voor het Otium een strakke modulevorm, in dit geval bestaande uit stalen constructies met een invulling van houten vlonders. De maatvoering van de modules is gebaseerd op de theorieën van de architect Dom van der Laan. Een belangrijk onderdeel van het concept van het Otium is dat het werk geschonken wordt aan een privé-persoon die er activiteiten gaat ontwikkelen, waardoor het kunstwerk een actieve, publieke functie krijgt. Het Otium is bedoeld als platform voor discussies over kunst in de openbare ruimte enerzijds en als verblijf voor afzondering en meditatie anderzijds. Wie wil kan een afspraak maken om er een aantal dagen in retraite te gaan. (IC)


foto: Harry Cock


foto: Geert van de Camp


foto: Harry Cock

Kunstenaars: