kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zover

Tijdens de door het Centraal Museum georganiseerde manifestatie ‘Panorama 2000’ werden allerlei kunstwerken in heel Utrecht geplaatst. De werken, die zich vooral op daken en hoge gebouwen bevonden, waren allemaal vanaf de domtoren te zien. Eén daarvan, een groot schotelvormig object van Marc Ruygrok op het dak van het NS-hoofdkantoor, heeft daar een vaste plek gekregen. De rokende aluminium UFO balanceert op de rand van het dak alsof hij nog net op tijd een plek vond om te landen en contrasteert met de donkere baksteen van het gebouw. Ruygrok had voorgesteld om tijdens ‘Panorama 2000’ vanaf de domtoren met behulp van monitoren en koptelefoons een ‘on-line’ verbinding met de gestrande buitenaardse wezens te maken. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar ook zonder deze toevoeging kijkt menige voorbijganger verbaasd op.

Marc Ruygrok (1953) maakt louter gebruik van geometrische vormen zoals de bol, de cirkel of de ellips, en ook deze schotelvorm komt al eerder voor in zijn werk. Zo ontwierp hij in 1989 voor de gevangenis in Zwaag een installatie met een halve bol en een schotel, die tijdelijk lijken te zijn neergestreken op een landingsplatform. In het werk van Ruygrok draait het bijna altijd om letters en korte woorden. Samen vormen ze zinnen die meerdere betekenissen kunnen hebben of die slaan op de context waarin ze geplaatst zijn. De laatste jaren zijn de letterbeelden steeds monumentaler geworden. Voorbeelden daarvan zijn ‘SO GO ON’ in de luchthaven van Schiphol of ‘HEDEN’ aan de rand van een plas in het buurtpark Spoorwijk in Den Haag. 'Zover' is in vergelijking met deze beelden verhalender. Daarom wilde Ruygrok ook dat het luik van de UFO openstond, 'anders wordt het te veel alleen maar een dynamische vorm,' zegt Ruygrok in een publicatie over zijn werk. 'Het lijkt wat lichtvoetig, comic-achtig, maar dat wij ons ermee bezighouden of er levenbuiten onszelf is, dat is heel elementair, daar zijn we voortdurend mee bezig.' (VH)

Marc Ruygrok - Heden (1998), buurtpark Spoorwijk, Den Haag
Marc Ruygrok - Heden (1998), buurtpark Spoorwijk, Den Haag
foto: Rob Kollaard

Marc Ruygrok - Heden (1998), buurtpark Spoorwijk, Den Haag
Marc Ruygrok - Heden (1998), buurtpark Spoorwijk, Den Haag
foto: Rob Kollaard


foto: Marc Ruygrok


foto: Bob Negrijn

Kunstenaars: