kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Ouders

De sculptuur ‘Ouders’ van de kunstenaar Theo Schepens (1961), een geschenk van de familie Pollmann aan de inwoners van de stad Arnhem, is op de zuidelijke rand van het Kerkplein in Arnhem geplaatst. De keuze voor deze locatie heeft een specifieke reden. Dichtbij deze plek stond namelijk de eerste winkel in huishoudelijke artikelen van de familie Pollmann, totdat deze, tegelijk met het gehele centrum van Arnhem, door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. Zo markeert een halve eeuw later de door de Pollmanns geschonken sculptuur van Theo Schepens een historische plek.

De sculpturen van Theo Schepens zijn vaak gegoten in brons of roestvrij staal. Het zijn kleine gestileerde sculpturen – mens- en dierfiguren – die zonder sokkel worden opgesteld, om een directe relatie tussen beeld en omgeving mogelijk te maken. Schepens’ figuren hebben vaak disproportioneel uitgerekte armen en benen die een eigen leven lijken te leiden. Ook in ‘Ouders’ heeft de kunstenaar de ledematen van een kleine, smalle menselijke gestalte op een dergelijke manier behandeld. Op energieke wijze spelen ze een spel met de zwaartekracht, maar keren uiteindelijk terug naar datgene wat hen bindt – het aardse. 'Het is belangrijk dat de mens steeds zijn uitersten onderzoekt, dat hij ervaart waar de grenzen van zijn energie liggen, wat zijn mogelijkheden zijn,’ zo verklaart Schepens. Met ‘Ouders’ verbeeldt Schepens het proces van afkomst, gebondenheid en losmaken dat ieder op zijn weg naar volwassenheid ondervindt. De familie Pollmann lijkt juist daarom voor dit werk te hebben gekozen. Zo bezien legt de thematiek van het werk tevens een relatie met de historie van de schenkers. (XdJ)


foto: Herman Pelk

Kunstenaars: