kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Canal C

In de hal van basisschool Bohemen-Kijkduin in Den Haag staat een opnamestudio. Kinderen kunnen plaatsnemen in de studio, die er uitziet als een soort pasfotohokje, waarna de camera opnames van ze maakt. Tegelijkertijd, of eventueel op een later tijdstip, worden de beelden in slow motion afgespeeld op een plat beeldscherm aan de andere kant van de hal, in combinatie met gekke tekeningen en vreemde teksten. De korte gefilmde portretten van de leerlingen worden ad random gecombineerd met één van de tweehonderd cartoonachtige tekeningen en teksten. ‘Held van de dag’, ‘Ik reis naar het geluk’, ‘Rare dag eigenlijk’, ‘Ik heb altijd pech’ en ‘Ik heb nog nooit gelogen’ is maar een kleine greep uit de vele uitdrukkingen, statements en poëtische zinnen. De beelden uit de opnamestudio worden elke vijftig minuten afgewisseld met beelden van de zee die op slechts twee kilometer afstand van de school ligt. De natuur speelt hier een sobere, meditatieve en woordloze rol als tegenhanger van de dynamische studio. Het is een rustpunt, echter zonder saai te zijn. De maker van deze interactieve opnamestudio ‘Canal C’ is Martin Riebeek (1957). Hij werd gevraagd één of meer kunstwerken te maken, die zich op een verrassende manier moesten ‘nestelen’ in de school. Het nieuwe schoolgebouw, ontworpen door architectenbureau Brasser & Teeuwissen, valt op door loze ruimtes, brede gangen en doorkijkjes. Juist dit aspect komt weinig voor in moderne basisscholen en in de ruime hal was dan ook genoeg plek voor de fotostudio van Riebeek.

Martin Riebeek maakte vaker interactieve installaties in opdracht. Bezoekers van het stenen Huysplein in Hengelo worden geprojecteerd op het scherm onder het beeld van een tijdmachine, waarna een selectie van deze beelden als tijdsdocument wordt bewaard. Voor de Justitie Jeugd Inrichting Het Poortje in Veenhuizen maakte Riebeek 'De Hemel om 4 uur in de ochtend'. De installatie bestaat uit een lopende band op een grasveld van de inrichting, waarop de gedetineerden kunnen rennen. Ondertussen zien ze een scherm met filmbeelden van een fictieve ontsnapping, gevolgd door een reis die langs Veendam, Amsterdam en Keulen naar het strand van Italie voert. Riebeek zei hierover: 'Dit zou jongeren maar aanmoedigen er vandoor te gaan. Maar mijn idee was juist te laten zien dat je je eigen leven kunt creëren, positieve krachten kunt losmaken. Vandaar ook die hemel. Vier uur is doorgaans het tijdstip tussen waken en dromen.' (JvO/LB)


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: