kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Boegbeeld

In de jaren zeventig raakte Joost van Santen (1929) gefascineerd door licht en de toepassing daarvan in de beeldende kunst of de architectuur. Deze preoccupatie met licht komt niet alleen tot uitdrukking in zijn autonome werk, maar ook in zijn opdrachtgebonden werk. Steeds gaat het om het spelen met licht en het creëren van reflecties van (gekleurd) licht. Voor de eindhalte van de sneltram in de wijk Zenderpark in IJsselstein ontwierp hij een twaalf meter hoge sculptuur. Het autonome beeld functioneert als een herkenningspunt in de wijk. Gemonteerd tegen de kademuur en schuin over het water hangend, speelt het werk met de lichtreflecties van het water door middel van langwerpige spectraal- en goudspiegels. 's Avonds is er neonverlichting. Daarnaast ontwierp hij voor het perron en voor een trafohuisje twee werken die in de architectuur integreren.

Van Santen maakte werk voor onder andere het ING-hoofdkantoor in Amsterdam, het Paleis van Justitie in Den Haag, en voor de stationshallen van Amersfoort en Hilversum. Een van zijn vroege werken is het ‘Monument voor de vrouwen van Ravensbrück’ op het Museumplein in Amsterdam dat hij samen met Guido Eckhardt en Frank Nix ontwierp. (VH)


foto: CBK Utrecht

Kunstenaars: