kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Het nieuwe schoolgebouw van basisschool de Gantel doet, met haar horizontale en verticale bewegingen, grote vlakken en oog voor detail, denken aan de architectuur van de ‘Haagse School’. Om de verfijnde detaillering ook in het interieur door te voeren werd een beroep gedaan op ontwerper Tejo Remy (1960), die de verlichting ontwierp. Deze verlichting is tweeledig: een kroonluchter siert het trapgat en er hangt een serie lampen in de gangen. Deze zijn gebaseerd op het idee van de kiem als symbool voor groei en ontwikkeling, maar ze doen ook denken aan de vorm van een tennisbal dankzij een rits waarmee beide geperforeerde helften die de kap vormen, verbonden zijn. Omdat de lampen in een lange rij, en ten opzichte van elkaar telkens een beetje gedraaid, zijn opgehangen wordt de lengte van de gangen benadrukt en ontstaat er een golfbeweging. De kroonluchter bestaat uit een skelet van metalen ringen met spiraaltjes waarmee tekeningen van de kinderen aan de kroonluchter geklemd kunnen worden. Verder ontwierp Remy een kapstoksysteem met behulp van de rubberen knoppen van klimmuren en een ophangsysteem voor tekeningen in de klaslokalen.

Tejo Remy heeft een aantal beroemd geworden ontwerpen gemaakt, zoals een ladenkast die bestaat uit een ratjetoe aan losse laden, rondom strak bijeengebonden tot een kast, een lamp van melkflessen in verschillende variaties en een ‘voddenstoel’ die is opgebouwd uit eindeloos veel lagen stof. Zijn ontwerpen zijn opgenomen in de collectie ‘Droog Design’, bekend vanwege de sobere ontwerpen. Ook ontwierp Remy de entreeruimte van het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht en (samen met Rene Veenhuizen) de inrichting van de kantine van het ministerie van VROM in Den Haag. In dit laatste project is geprobeerd om een meubel tegelijkertijd een ruimte te laten zijn, een concept dat Remy al langere tijd bezighoudt. (VH)


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: