kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Zonder titel

Beugels, oorbellen, ringen, horloges, piercings, en kapsels in alle mogelijke variaties; van vlechtjes tot met de tondeuse geschoren figuren. Aan het plafond in de kantine van een school voor beroepsonderwijs in Den Haag hangen verschillende series met detailfoto’s van leerlingen. Fotograaf Jannes Linders liet zich bij zijn opdracht leiden door wat hij op de school tegenkwam en raakte geïnspireerd door de verscheidenheid in uiterlijk van de leerlingen en hun poging zich te onderscheiden van anderen.

Jannes Linders (1955) is vooral bekend vanwege zijn architectuur- en landschapsfotografie en documentaire-achtige manier van werken. De opdracht om de leerlingen in de foto’s zelf te laten figureren resulteerde in een gedetailleerde registratie van specifieke, uiterlijke kenmerken. Door een bepaald kapsel, (merk)kleding of versiering kun je je van de massa onderscheiden, niet alleen op school, maar ook daarbuiten. Door zijn manier van werken lijkt Linders deze individualiteit echter te ontkrachten, omdat hij alleen detailopnamen maakte van haardracht, oren, monden en handen, en deze vervolgens in series bij elkaar hing. De foto’s zijn op verschillende niveaus te lezen. Naast een decoratief aspect, of een verwijzing naar het zoeken naar identiteit bieden ze, voor wie wil, meer stof tot nadenken. Zo verwijzen ze mogelijk naar de zintuigen, het denkwerk dat op een school verricht wordt (de voor- en achterhoofden met de verschillende haardrachten), maar ook het doe-werk (de handen).Tegen de achterwand van de kantine plaatste Linders bovendien een grote foto van een bar op de luchthaven Schiphol. Door de grootte van de foto en het standpunt lijkt het alsof je de bar zo binnen kunt lopen, en dus even de omgeving van de school kunt verlaten.

Linders' fotowerk wijkt af van het beeld dat de leerlingen hebben van kunst. Het laat niet alleen zien dat kunst niet iets moeilijks hoeft te zijn dat ver van hun belevingswereld af staat, maar ook dat ze zelf de hoofdrol in een kunstwerk kunnen spelen. (VH)


foto: Véronique Hoedemakers


foto: Véronique Hoedemakers

Kunstenaars: