kunst en publieke ruimte 

       
een representatief overzicht van kunst in de openbare ruimte in Nederland van 1970 tot heden | over deze site | hulp bij vinden

Tulpenvloer

Als een immens tapijt bedekte de schildering van Michael Lin (1964) de vloer van het atrium in het Stadhuis in Den Haag. Lin laat zijn schilderingen interacties aangaan met de ruimte waarin zij zich bevinden. Ze strekken zich uit over de vloer of kruipen op tegen wanden, ze totaal bedekkend. Het tapijt van overwegend rode en roze rozen, afgewisseld met af en toe een blauwe tulp, gaf het strenge, witte formalistische gebouw van architect Richard Meier tijdelijk een frivole en warme gloed. Grijze banken voor de bezoekers stonden lineair opgesteld op de vloer. De maat van het tapijt kwam overeen met de maat van het gebouw. Lin speelde een spel met de maten van het gebouw en die van de gebruikers van het gebouw: de tulpen waren meer dan levensgroot in verhouding tot de mensen die over het tapijt wandelden.

Lin bewerkt muren en vloeren met bestaande Taiwanese textielpatronen of met bloemenpatronen. Zijn kunstwerken zijn niet zozeer bedoeld om van een afstand bekeken te worden, maar vormen een podium waarop gepraat en gezeten kan worden. Wanneer zijn werk deel uitmaakt van groepstentoonstellingen, lijkt het de ruimte een eenheid te geven. Zijn voorkeur gaat uit naar vertrekken als bibliotheken, kantines of museumboekhandels en minder vaak naar de tentoonstellingsruimtes zelf. Daardoor heeft zijn werk een toegankelijk en laagdrempelig karakter. Lin lijkt op die manier het sociale aspect van musea en tentoonstellingsruimtes te willen benadrukken. Voor de Tulpenvloer in het Stadhuis in Den Haag werkte Lin samen met zo’n zeventig studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De bloemmotieven werden geprojecteerd op 370 houten panelen, waarna ze werden beschilderd en voorzien van een laklaag. Het tapijt werd onthuld op vrijdag 12 juli 2002 en bleef liggen tot 15 september 2002. Het project maakte deel uit van een culturele uitwisseling tussen de Taiwanese hoofdstad Taipei en de gemeente Den Haag. Michael Lin werd geboren in Taiwan en is werkzaam in Taiwan en Parijs. Hij nam onder andere deel aan de Biënnale van Venetië in 2001 in het Taiwanese paviljoen. Zijn werk was onder meer te zien in het Palais de Tokyo in Parijs in 2002 en als onderdeel van de expositie 'Casino 2001' in SMAK te Gent. (ML)

Kunstenaars: